среда, 11. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Шуме су плућа града, а бригом о природним добрима бринемо о здрављу становништва

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Бајфордову шуму на Бањици и том приликом подсетио да је Град Београд, посредством Секретаријата за заштиту животне средине, ове године уложио 144 милиона динара у природна добра, у које спада и ова шума. Он је нагласио да се када се говори о „зеленом граду” не мисли само на посађено дрвеће у урбаном делу већ и на природна добра, којима наш главни град обилује.

– Београд има 21 природно добро, а Бајфордова шума је једно од њих. Шуме су важне због спортско-рекреативних активности грађана, али на првом месту са еколошког аспекта. Оне су плућа града и бригом о шумама истовремено бринемо о здрављу нашег становништва. Такође, њихов значај је немерљив и у спречавању претеране буке и смањењу загађења. Због свега тога морамо одговорно и домаћински газдовати шумама – поручио је градоначелник.

Радојичић је указао да је важно уређење шума, али и њихово унапређење, јер су многа стабла стара и болесна. 

– У овој години шуме су обновљене са 18 хиљада садница, док је у урбаном делу града ове године засађено 410 садница. Одговорно се понашамо и желимо да Београд буде још зеленији и здравији – нагласио је Радојичић.

Градоначелник се посебно осврнуо на значај еко-туризма, који је привлачан за странце „импресиониране нашим природним богатствима” – Адом, Кошутњаком, Космајем, Авалом, Липовичком шумом. 

Бајфордова шума настала је после Другог светског рата, када је пошумљено 42 хектара слободне површине, прецизирао је градоначелник. На овом простору има велик број птица и других врста, због чега је ово еколошки значајно место у Београду. Шума обилује местима за одмор и рекреацију, а само трим-стаза, навео је градоначелник Радојичић, дуга је 1,8 километара. 

Градоначелник је на крају најавио да има план да један дан недељно посвети природним добрима, како би помогао у остварењу заједничког циља да 25 одсто Београда буде зелен, јер у овом тренутку тај проценат износи 15. 

– Намера нам је да више бринемо о нашем природном богатству и да имамо одговоран приступ према нашем благу који подразумева како очување постојећих ресурса тако и подмлађивање шума – указао је Радојичић.  

Догађају је присуствовао директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић са сарадницима и подсекретарка за заштиту животне средине Јасмина Маџгаљ.